Contact

Tegemoetkoming ziektekosten

Omdat lang niet iedereen in Nederland genoeg geld heeft om alle kosten die komen kijken bij de zorgverzekering te betalen, bestaan er verschillende regelingen voor een tegemoetkoming in ziektekosten. Je kunt hierbij denken aan: zorgtoeslag, maar ook een tegemoetkoming voor chronisch zieken of een collectiviteitskorting via bijvoorbeeld de werkgever. In dit artikel worden als deze tegemoetkomingen uitgelegd.

Tegemoetkoming premie ziektekostenverzekeraar via zorgtoeslag

Wie een laag inkomen heeft kan aanspraak maken op zorgtoeslag. Dit is een tegemoetkoming van de overheid in de premiekosten van de zorgverzekering. Zorgtoeslag kun je aanvragen bij de Belastingdienst als je voldoet aan de gestelde voorwaarden.

Tegemoetkoming ziektekosten chronisch zieken en gehandicapten

Ben je chronisch ziek of gehandicapt? Dan kun je tot 2014 in sommige gevallen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in je ziektekosten, zoals de algemene tegemoetkoming Wtcg (Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten). Je leeftijd en zorggebruik, bepaalde hoeveel tegemoetkoming je kreeg.

Als je chronisch ziek of gehandicapt bent, moet je vaak standaard extra zorgkosten maken. Je hebt dus een grotere kans om je eigen risico elk jaar volledig zelf te moeten betalen. Daarom was er tot 2014 een compensatie voor het eigen risico (Cer) voor deze mensen in het leven geroepen. Deze compensatie kun je aanvragen via het CaK.

Let op: Vanaf 2014 worden de Compensatie Eigen Risico en de Tegemoetkoming ziektekosten chronische zieken en gehandicapten afgeschaft!

Tegemoetkoming ziektekosten via collectiviteit

Sommige werkgevers hebben met één of twee zorgverzekeraars afspraken gemaakt. Als je bij één van deze verzekeraars verzekert, krijg je een korting op de premie of een tegemoetkoming van je werkgever in de kosten van de verzekering. Van een tegemoetkoming is vaak sprake als de collectiviteit op het niveau van de beroepsgroep is geregeld. Zo krijgen ambtenaren bijvoorbeeld een tegemoetkoming als zij zich verzekeren bij IZA of Zilveren Kruis.

Krijg je een korting op de premie? Dan is er sprake van een collectieve zorgverzekering. Collectiviteiten komen niet alleen voor bij werkgevers. Ook sportclubs, vergelijkingssites, verenigingen en dergelijke bieden vaak collectieve zorgverzekeringen aan.

Tip! Wil je een zorgverzekering afsluiten met collectiviteitskorting? Geld.nl biedt als zorgvergelijker ook collectieve verzekeringen aan. Ga op Geld.nl je zorgverzekering vergelijken 2023 en je ziet in het resultatenoverzicht direct bij welke verzekeraars je een collectiviteitskorting krijgt via Geld.nl.

Bespaar eenvoudig op je zorgkosten!Vergelijk snel alle zorgverzekeringen en kies de verzekering die het best bij je past tegen de laagste premie. Zorgverzekering vergelijken >>
Nog geen reacties op "Tegemoetkoming ziektekosten"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen