Veranderingen zorgverzekering 2019

Ook in 2019 verandert er waarschijnlijk weer veel in de zorg. In de loop van het jaar zal tot aan Prinsjesdag op 18 september, druppelsgewijs bekend worden welke veranderingen er exact plaatsvinden. Voor nu is eigenlijk alleen bekend dat het eigen risico 385 euro blijft. Wel mogen we ervan uitgaan dat de zorgpremies ook in 2019 weer iets gaan stijgen. Met dit artikel houden we je op de hoogte van de veranderingen zodra deze naar buiten worden gebracht.

Besparen op je zorgverzekering?Meld je dan nu aan voor de Zorgalert en ontvangt een seintje zodra alle zorgpremies bekend zijn. Zo heb je tijd zat om een goede vergelijking te maken.
Gratis aanmelden >>

Wat verandert er in de zorg in 2019

De zorgverzekering is elk jaar weer een nationaal discussiepunt. De premie, het eigen risico en de dekking. Er verandert altijd wel iets in de basisverzekering en iedereen heeft er natuurlijk een mening over. Om straks een goede keuze te maken voor je zorgverzekering 2019 is het belangrijk te weten wat er verandert. Het kan namelijk zomaar zijn dat je huidige zorgverzekering in 2019 niet meer de best passende is met de scherpste premie. We zetten alvast een aantal veranderingen die nu al bekend zijn voor je op een rij:

- Het eigen risico voor de zorgverzekering 2019 blijft gelijk

Sinds de invoering van het verplichte eigen risico in 2008 ging het bijna elk jaar omhoog. Het afgelopen jaar is er echter besloten het eigen risico gelijk te houden tot en met 2021. Dit betekent dat ook in 2019 het eigen risico 385 euro is.

- Premies zorgverzekering 2019 waarschijnlijk hoger

De meeste zorgverzekeraars maken hun premies voor 2019 bekend tussen half oktober en 12 november. We kunnen nu echter al vertellen dat de zorgpremies zo goed als zeker hoger worden. Hoeveel precies is nog even afwachten. Al heeft zorgverzekeraar CZ al laten doorschemeren dat er rekening gehouden moet worden met een stijging van ongeveer 7 euro per maand. 

- Er komt een maximum eigen bijdrage voor medicijnen

Vanaf 1 januari 2019 komt er een maximum van 250 euro voor de eigen bijdrage bij medicijnen. Op dit moment is zo’n grens er nog niet, waardoor de eigen bijdrage soms oploopt tot enkele honderden euro’s. Dit is dus een erg positieve verandering. 

- Oefentherapie bij COPD valt onder de basisverzekering

Patiënten met COPD die gebruikmaken van oefentherapie hoeven vanaf komend jaar de eerste 21 behandelingen niet meer zelf te betalen. Alle behandelingen vallen straks namelijk onder de basisverzekering en geldt alleen nog het eigen risico.

- Verruiming vergoeding zittend ziektevervoer

De vergoeding van zittend ziektevervoer wordt ruimer. Hierdoor kunnen patiënten die naar consulten, onderzoek of controles gaan gebruik maken van vervoer (niet ambulance).

- Gecombineerd leefstijl programma in het basispakket

De Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) richt zich op het tegengaan van overgewicht. Het onder begeleiding minder eten en meer bewegen, in combinatie met psychologische ondersteuning zit het komend jaar in het basispakket.

- Paracetamol mineralen en vitaminen uit het basispakket

Vanaf 1 januari worden paracetamol, mineralen en vitaminen die ook zonder recept bij de drogist of apotheek te verkrijgen zijn niet langer vergoed ut het basispakket.

Tot wanneer veranderen van zorgverzekering voor 2019?

Uiterlijk 12 november 2018 moeten alle zorgpremies voor 2019 bekend zijn en is het voor jou mogelijk een vergelijking te maken op geld.nl. Tot en met 31 december 2018 krijg je dan de kans om over te stappen van zorgverzekering. Een nieuwe zorgverzekering afsluiten kan dan nog uiterlijk tot 31 januari 2019, maar alleen wanneer je oude verzekering vóór 31 december 2018 is opgezegd.

Wil jij als eerste weten hoeveel je in 2019 betaalt voor je zorgverzekering?Meld je dan aan voor de Geld.nl Zorgalert 2019. Ontvang een mailtje zodra de premies bekend zijn en bespaar maximaal! Zorgverzekering 2019 >>
Nog geen reacties op "Veranderingen zorgverzekering 2019"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen
Geld is genomineerd voor website van het jaar

Ook tevreden over Geld.nl, stem op ons. (Stemmen kost je minder dan 1 minuut)

STEM NU → Website van het jaar 2018
Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl