Veranderingen zorgverzekering 2022

Ook in 2022 verandert je zorgverzekering. Zorgverzekeraars wijzigen namelijk elk jaar de premies en dekking. In 2022 verandert er waarschijnlijk zelfs nog meer dan anders. We krijgen namelijk te maken met een nieuw Kabinet en dus ook nieuwe plannen voor het zorgverzekeringstelsel. De belangrijkste veranderingen voor je ziektekostenverzekering 2022 worden waarschijnlijk met Prinsjesdag (15 september 2021) bekend gemaakt. We geven je hier een overzicht van wat we nu al weten over de wijzigingen voor je zorgverzekering 2022.

Wijziging eigen risico zorgverzekering 2022

Het verplicht eigen risico bleef tot 2021 gelijk op 385 euro. Wat er met het eigen risico gebeurt in 2022 is nog onbekend, maar zeker is dat het gaat veranderen. Er zijn politieke partijen die het eigen risico willen afschaffen of er een maximaal eigen risico per behandeling van willen maken. Hieronder zie je van de belangrijkste politieke partijen hoe zij denken over het eigen risico.

Politieke partij Plannnen voor het eigen risico
VVD Eigen risico voorlopig gelijk houden en in de tussentijd kijken naar wat een redelijk bedrag is om mensen zelf te laten betalen per behandeling, met een maximumbedrag per jaar.
PVV Eigen risico afschaffen
CDA Eigen risico gelijk houden en zorgen dat je bij één dure behandeling niet in één keer je hele eigen risico hoeft te betalen. Daarnaast onderzoek doen naar de effecten van het eigen risico voor de werkende armen en de wijze waarop dat risico verminderd kan worden.
D66 Een maximaal eigen risico van 100 euro per behandeling, maximaal 4 keer per jaar. In totaal dus maximaal 400 euro zelf betalen per jaar.
GroenLinks Eigen risico afbouwen naar nul.
PvdA Verplicht eigen risico stapsgewijs afbouwen naar nul en vrijwillig eigen risico volledig afschaffen.
SP Eigen risico gaat naar nul.
ChristenUnie Eigen risico bevriezen en koppelen aan prijs per behandeling. Door medische behandelingen in te delen in categorieën (lage, gemiddelde en hoge bijdrage) van bijvoorbeeld 25 euro, 100 euro, en 250 euro voor de duurste operaties, kan je niet meer in één klap je hele eigen risico volmaken.
Partij voor de Dieren Het eigen risico wordt afgeschaft.
50Plus Het eigen risico wordt verlaagd naar 200 euro. In combinatie met de maatschappelijke dialoog die wordt gevoerd over de betaalbaarheid van de zorg moet gekeken worden of en hoe het eigen risico kan worden afgeschaft.

Bron: Verkiezingsprogramma’s van de betreffende partijen

Veranderingen in premies zorgverzekering 2022

De zorgkosten zullen in 2021 en 2022 verder stijgen. Hierdoor betaal je in 2022 waarschijnlijk ook meer premie voor je zorgverzekering. Hoe groot de stijging wordt, is nog niet bekend. Op Prinsjesdag geeft het Kabinet een eerste schatting. Iets meer dan een week later maakt zorgverzekeraar DSW waarschijnlijk als eerste de premie voor 2022 bekend. De premies van de meeste andere zorgverzekeraars moeten uiterlijk 12 november 2022 bekend zijn.

De partijen GroenLinks, PvdA, SP en Partij voor de Dieren willen echter de premie van de zorgverzekering fors verlagen en /of de zorgverzekeringen vervangen door een fonds. We verwachten dat als deze plannen doorgaan, dit nog niet direct in 2022 gebeurt. Dat heeft langere tijd nodig om door te voeren.

Tip! Als eerst op de hoogte zijn van de nieuwe premies? Meld je aan voor de zorgpremie alert 2022 Je ontvangt direct een mail zodra de premies voor de zorgverzekering 2022 bekend zijn.

Wijzigingen inhoud basispakket zorgverzekering 2022

De overheid voegt elk jaar nieuwe vergoedingen toe aan de basisverzekering. Soms gaan er ook vergoedingen uit. Hoe het basispakket voor de zorgverzekering 2022 eruit ziet, is pas definitief op Prinsjesdag.

De kans is wel groot dat er een aantal dure behandelingen en/of geneesmiddelen uit het basispakket verdwijnen in 2022. Het Zorginstituut Nederland gaat namelijk strenger kijken of behandelingen en medicatie ook echt zinvol zijn en niet te veel kosten in verhouding tot wat ze opleveren.

Ook voor je zorgverzekering 2022 de beste deal?

Wat er ook verandert in de zorgverzekering voor 2022, je wilt een goede zorgverzekering tegen een lage premie. De vergelijkingssite voor verzekeringen, Geld.nl, helpt je hierbij! Alle zorgverzekeraars maken vóór 13 november de zorgpremies voor 2022 bekend. Vanaf dat moment vergelijk je direct het grootste aanbod zorgverzekeringen op Geld.nl. Je hebt dan tot en met 31 december 2021 de tijd om over te stappen van zorgverzekering.

Nog geen reacties op "Veranderingen zorgverzekering 2022"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten