Klantenservice

Veranderingen zorgverzekering 2022

Ook in 2022 verandert je zorgverzekering. Zorgverzekeraars wijzigen namelijk elk jaar de premies en dekking. De belangrijkste veranderingen voor je ziektekostenverzekering 2022 zijn met Prinsjesdag bekend gemaakt. Daarnaast maakte DSW vandaag (19 oktober 2021) als eerste de zorgpremie voor 2022 bekend. We geven je hier een overzicht van wat we nu al weten over de wijzigingen voor je zorgverzekering 2022.

Veranderingen in premies zorgverzekering 2022

De zorgkosten zullen in 2021 en 2022 verder stijgen. Hierdoor betaal je in 2022 waarschijnlijk ook meer premie voor je zorgverzekering. Op Prinsjesdag 2021 maakte het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekend dat de zorgpremie waarschijnlijk met ongeveer 31 euro euro op jaarbasis stijgt. Dit betekent dat je in 2022 dus elke maand 2 tot 3 euro meer betaalt voor je basisverzekering dan in 2021.

Zorgverzekeraar DSW heeft bekend gemaakt de premie voor hun basisverzekering in 2022 stijgt met 3,25 euro. Dit is dus toch nog iets meer dan de stijging die de overheid verwachtte. Dat komt doordat op Prinsjesdag nog niet bekend was de salarissen van het zorgpersoneel omhoog gaan en dat dit ook betaalt moet worden uit de zorgpremies. De premies van de meeste andere zorgverzekeraars moeten uiterlijk 12 november 2022 bekend zijn.

Tip! Inmiddels zijn alles premies en voorwaarden voor de zorgverzekering 2022 bekend. Direct weten of jouw zorgverzekering voor jou nog de beste keuze is of dat je beter kunt overstappen? Geld.nl helpt je met zorgvergelijker om een goede keuze te maken.

 

Wijzigingen inhoud basispakket zorgverzekering 2022

De overheid voegt elk jaar nieuwe vergoedingen toe aan de basisverzekering. Per 1 januari 2022 wordt het basispakket uitgebreid met twee vergoedingen (Bron: Rijksoverheid):

 • Vergoeding van verblijf nabij het ziekenhuis bij CAR-T-celtherapie
 • Ben je herstellende van een coronabesmetting? Dan kun je in elk geval tot 1 augustus 2022 deze behandelingen vergoed krijgen als die nodig zijn om je herstel te verbeteren: logopedie, maximaal 10 uur ergotherapie, maximaal 50 behandelingen fysiotherapie en maximaa 7 uur voedingsadvies van een diëtist.

Wijziging eigen risico zorgverzekering 2022

Het verplicht eigen risico blijft ook in 2022 gelijk op 385 euro. Wat er met het eigen risico gebeurt na 2022 is nog onbekend, maar zeker is dat het gaat veranderen. Er zijn politieke partijen die het eigen risico willen afschaffen of er een maximaal eigen risico per behandeling van willen maken. In het onderstaande overzicht zie je wat de belangrijkste partijen die betrokken zijn bij de vorming van het nieuwe Kabinet met het eigen risico willen.

Politieke partij Plannnen voor het eigen risico
VVD Eigen risico voorlopig gelijk houden en in de tussentijd kijken naar wat een redelijk bedrag is om mensen zelf te laten betalen per behandeling, met een maximumbedrag per jaar.
CDA Eigen risico gelijk houden en zorgen dat je bij één dure behandeling niet in één keer je hele eigen risico hoeft te betalen. Daarnaast onderzoek doen naar de effecten van het eigen risico voor de werkende armen en de wijze waarop dat risico verminderd kan worden.
D66 Een maximaal eigen risico van 100 euro per behandeling, maximaal 4 keer per jaar. In totaal dus maximaal 400 euro zelf betalen per jaar.
GroenLinks Eigen risico afbouwen naar nul.
PvdA Verplicht eigen risico stapsgewijs afbouwen naar nul en vrijwillig eigen risico volledig afschaffen.
ChristenUnie Eigen risico bevriezen en koppelen aan prijs per behandeling. Door medische behandelingen in te delen in categorieën (lage, gemiddelde en hoge bijdrage) van bijvoorbeeld 25 euro, 100 euro, en 250 euro voor de duurste operaties, kan je niet meer in één klap je hele eigen risico volmaken.

Bron: Verkiezingsprogramma’s van de betreffende partijen

Ook voor je zorgverzekering 2022 de beste deal?

Wat er ook verandert in de zorgverzekering voor 2022, je wilt een goede zorgverzekering tegen een lage premie. De vergelijkingssite voor verzekeringen, Geld.nl, helpt je hierbij! Alle zorgverzekeraars maken vóór 13 november de zorgpremies voor 2022 bekend. Vanaf dat moment vergelijk je direct het grootste aanbod zorgverzekeringen op Geld.nl. Je hebt dan tot en met 31 december 2021 de tijd om over te stappen van zorgverzekering.

6 reacties op "Veranderingen zorgverzekering 2022"
 
Reacties
 • Joosten 21 september 2021
  Betaal ziekenfondspremie naar inkomen zoals het eerder was. De hoogste inkomens hebben weer het grootste voordeel. Bij het wijzigen van de premie tijdens de overgang naar deze opzet verdiende de hoge inkomens er flink door.
  Schaf de zorgtoeslag af, dan verdiend de regering veel meer en wij hebben er weer mensen bij waarvoor ook geen loonkosten meer betaald worden.
  Hierdoor hoeft de premie niet verder omhoog. Waarom zelf bij betalen voor een behandeling? De minder daadkrachtigen gaan dan niet meer naar de dokter, maar moeten dan wel premie betalen. premie
 • Peter 21 september 2021
  Terug naar het oude ziekenfonds. Scheelt zeker 10-tallen zorgmanagers met hun gesubsidieerde Tesla''s.
 • Cindy 21 september 2021
  Ook ik vind dat we terug moeten naar het oude ziekenfonds. Alleen moet het dan wel gaan over wat elke individu voor een inkomen heeft en niet ober het gezamenlijk inkomen. Nu gebeurd dat wel met veel zaken waardoor iemand die ziek is met een laag inkomen een nog minderwaardiger gevoel en schuldgevoel heeft omdat hij/zij zoveel ziekte kosten maakt.
 • bea de langen 22 september 2021
  Hélemaal mee eens met: terug naar het Ziekenfonds systeem. Betaal naar draagkracht en haal die hele tussenlaag aan zgn Managers boekhouders/MBA-ers eruit. Die zorgen voor een enorme kostenpost die oa door de patiënten opgehoest moet worden zorgpremie. Laat de zorg over aan medici en verpleegkundig specialisten die weten waar ze het over hebben. Speel niet met gezondheid, hou het zuiver.
 • Jan 17 november 2021
  Premie inkomensafhankelijk maken. Vrijwillig eigen risico extra laten lonen. Tandarts in de basis, ook voor een implantaat, brug of beugel. Nu lopen de burgers met een flink inkomen met mooie tanden en degene die ''t minder hebben met ontbrekende tanden en kiezen of een gehele prothese.
 • Patricia 17 november 2021
  Er zou een eerlijker systeem moeten komen. Premie betalen naar hoogte van inkomen, net als vroeger met ziekenfonds en de particuliere verzekering.
  Mensen met een goed inkomen hebben al zoveel voordelen. Zorgpremie is vor hen een peulenschil, ze kunnen de hoogste aanvullende verzekeringen afsluiten, kunnen een huis kopen, krijgen allerlei subsidies om dit te verduurzamen, betalen daardoor lage energielasten en ga zo maar door. Ze betalen hogere inkomstenbelasting, maar als je dat over het geheel gaat bekijken, zijn de lage inkomens meer kwijt aan hun vaste lasten dan de hoge.
Geef een reactie

Lees de huisregels

 • Plaatsen