Veranderingen zorgverzekering 2023

Elk jaar verandert er weer van alles rondom de zorgverzekering. Ook in 2023 is dit het geval. De meeste wijzigingen voor de zorgverzekering 2023 worden op Prinsjesdag 2022 bekend. Er zijn ook een aantal dingen die we nu al weten. In dit artikel houden we je gedurende het hele jaar op hoogte van alle wijzigingen rondom de zorgverzekering 2023.

Geen collectiviteitskorting bij zorgverzekering 2023

De voormalig minister van Medische Zorg en Sport, Tamara van Ark, heeft bepaald dat zorgverzekeraars per 1 januari 2023 geen collectiviteitskorting meer mogen aanbieden op de basisverzekering. Nu krijg je nog maximaal 5 procent korting op de basisverzekering als je collectief verzekerd bent, bijvoorbeeld via je werkgever of een vereniging.

Heb je nu een collectieve zorgverzekering? Dan vervalt volgend jaar je korting op de basisverzekering en betaal je dus een hogere premie. Daarnaast kan dit voor sommige collectiviteiten een reden zijn om te stoppen. Wil je weten wat de gevolgen zijn voor jouw collectiviteit? Vraag dit dan na bij de zorgverzekeraar of de werkgever / vereniging via welke je verzekerd bent.

Op aanvullende zorgverzekeringen mogen zorgverzekeraars overigens nog wel collectieve kortingen bieden in 2023. Ze mogen ook zelf bepalen hoeveel korting ze geven op die verzekeringen.

Wijziging premies zorgverzekering 2023

De korting die mensen krijgen die collectief verzekerd zijn, wordt eigenlijk betaald door mensen die bij dezelfde zorgverzekeraar niet collectief verzekerd zijn. Die mensen betalen een opslag op de premie waarmee de collectiviteitskorting wordt betaald.

Je denkt nu misschien dat door het afschaffen van de collectiviteitskorting op de basisverzekering de premies in 2023 omlaag kunnen. Dat is helaas niet zeker. De zorgkosten stijgen namelijk elk jaar. Dat zal naar verwachting ook in 2023 het geval zijn, waardoor zorgverzekeraars misschien alsnog de premie moeten verhogen.

Alle zorgverzekeraars moeten de premie voor de zorgverzekering uiterlijk 12 november 2022 bekend maken. We weten dan dus pas echt zeker of de zorgpremies voor 2023 stijgen en hoeveel.

Tip! Als eerst op de hoogte zijn van de nieuwe premies? Meld je aan voor de zorgpremie alert 2023 Je ontvangt direct een mail zodra de premies voor de zorgverzekering 2023 bekend zijn.

Veranderingen eigen risico zorgverzekering 2023

Of het nieuwe kabinet het eigen risico voor de zorgverzekering in 2023 ook op 385 euro houdt, is nog niet bekend. In het Coalitieakkoord geeft het kabinet wel aan dat ze het eigen risico wil veranderen. Zo zou er een maximaal bedrag per behandeling moeten komen, zodat je bij één behandeling niet in één keer je hele eigen risico betaalt.

Wijziging inhoud basispakket 2023

De huidige minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, bepaalt de inhoud van de basisverzekering. Hij kan hier behandelingen en medicijnen aan toevoegen of juist dingen uit het basispakket halen.

Op dit moment is er nog weinig bekend over wijzigingen voor de basisverzekering 2023. In het Coalitieakkoord hebben de partijen wel opgeschreven dat ze de niet-invasieve prenatale test (NIPT) en 20-wekenecho voor alle vrouwen zonder kosten beschikbaar wil stellen. Dit zou kunnen door een uitbreiding van het basispakket.

Ook voor je zorgverzekering 2023 de beste deal?

Wat er ook verandert in de zorgverzekering voor 2023, je wilt een goede zorgverzekering tegen een lage premie. Dé vergelijkingssite voor verzekeringen,Geld.nl, helpt je hierbij! Alle zorgverzekeraars maken vóór 13 november de zorgpremies voor 2023 bekend. Vanaf dat moment vergelijk je direct het grootste aanbod zorgverzekeringen op Geld.nl. Je hebt dan tot en met 31 december 2022 de tijd om over te stappen van zorgverzekering.

Nog geen reacties op "Veranderingen zorgverzekering 2023 "
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten