Contact

Veranderingen zorgverzekering 2023

Elk jaar verandert er weer van alles rondom de zorgverzekering. Ook in 2023 is dit het geval. Vandaag, met Prinsjesdag zijn de meeste wijzigingen bekend gemaakt. In dit artikel lees je wat er verandert voor je zorgverzekering in 2023 en houden we je gedurende het hele jaar op hoogte van alle wijzigingen rondom de zorgverzekering 2023.

Premie zorgverzekering 2023 fors omhoog

De premie die je in 2023 betaalt voor je basisverzekering gaat waarschijnlijk fors omhoog. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) schat de nominale premie voor 2023 in op 1.649 euro (ruim 137 euro per maand). Dit is een stijging van 135 euro per jaar of ruim 11 euro per maand.

Zorgverzekeraars leiden de premie van hun basisverzekeringen af van de nominale premie, maar elke zorgverzekeraar maakt daarbij zijn eigen berekening. Dus hoeveel de premies per zorgverzekeraar stijgen is nog niet bekend. De verwachting is wel dat bijna alle zorgverzekeraars de premies voor de basisverzekeringen fors zullen verhogen. Meer hierover lees je hier: Zorgverzekering 2023 fors duurder.

Ook voor de aanvullende zorgverzekeringen zullen de premies stijgen, vooral door de hoge inflatie en de stijgende zorgkosten.

Geen collectiviteitskorting bij zorgverzekering 2023

Voor zorgverzekerden die nu een collectieve zorgverzekering hebben kan de premie voor de basisverzekering zelfs nog hoger uitpakken in 2023. De voormalig minister van Medische Zorg en Sport, Tamara van Ark, heeft namelijk bepaald dat zorgverzekeraars per 1 januari 2023 geen collectiviteitskorting meer mogen aanbieden op de basisverzekering. Nu krijg je nog maximaal 5 procent korting op de basisverzekering als je collectief verzekerd bent, bijvoorbeeld via je werkgever of een vereniging.

Daarnaast kan het vervallen van de korting voor sommige collectiviteiten een reden zijn om te stoppen. Wil je weten wat de gevolgen zijn voor jouw collectiviteit? Vraag dit dan na bij de zorgverzekeraar of de werkgever / vereniging via welke je verzekerd bent.

Op aanvullende zorgverzekeringen mogen zorgverzekeraars overigens nog wel collectieve kortingen bieden in 2023. Ze mogen ook zelf bepalen hoeveel korting ze geven op die verzekeringen.

Wijziging premies zorgverzekering 2023

Alle zorgverzekeraars moeten de premie voor de zorgverzekering uiterlijk 12 november 2022 bekend maken. We weten dan dus pas echt zeker of de zorgpremies voor 2023 stijgen en hoeveel.

Tip! Als eerst op de hoogte zijn van de nieuwe premies? Meld je aan voor de zorgpremie alert Je ontvangt direct een mail zodra de premies voor de zorgverzekering 2023 bekend zijn.

Veranderingen eigen risico zorgverzekering 2023

Het eigen risico voor de zorgverzekering blijft in 2023 gelijk op 385 euro per jaar.

Wijziging inhoud basispakket 2023

De huidige minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, bepaalt de inhoud van de basisverzekering. Hij heeft voor 2023 de volgende wijzigingen bekend gemaakt:

  • Mensen die bij hun herstel van COVID-19 (corona) herstelzorg nodig hebben, zoals fysiotherapie, oefentherapie, ergortherapie, diëtiek of logopedie, krijgen dit in elk geval tot 1 augustus 2023 nog vergoed uit de basisverzekering.
  • Per 1 januari 2023 verdwijnt de vergoeding voor Vitamine D uit de basisverzekering
  • De combinatietest voor zwangere vrouwen wordt niet meer vergoed per 2023. In plaats daarvan wordt de  niet-invasieve prenatale test (NIPT) en 20-wekenecho voor alle vrouwen zonder kosten beschikbaar gesteld via een overheidsregeling. Je hoeft hier dus ook geen eigen risico voor te betalen. De eigen bijdrage van 175 euro vervalt per 1 april 2023.
  • Het medicijn Nivolumab dat wordt toegediend als imuuntherapie bij zeldzame kankertumoren van het type DMMR of MSI is sinds juli 2022 al toegevoegd aan het basispakket.

Verandering zorgtoeslag bij zorgverzekering 2023

Omdat de premies voor de basisverzekering in 2023 naar verwachting flink stijgen, stijgt ook de zorgtoeslag met een groot bedrag. De maximale zorgtoeslag gaat omhoog met 412 euro per jaar. naar maximaal 1.850 euro voor eenpersoonshuishoudens. Meerpersoonshuishoudens kunnen in 2023 maximaal 3.166 euro zorgtoeslag krijgen.

Ook voor je zorgverzekering 2023 de beste deal?

Wat er ook verandert in de zorgverzekering voor 2023, je wilt een goede zorgverzekering tegen een lage premie. Dé vergelijkingssite voor verzekeringen,Geld.nl, helpt je hierbij! Alle zorgverzekeraars maken vóór 13 november de zorgpremies voor 2023 bekend. Vanaf dat moment vergelijk je direct het grootste aanbod zorgverzekeringen op Geld.nl. Je hebt dan tot en met 31 december 2022 de tijd om over te stappen van zorgverzekering.

Nog geen reacties op "Veranderingen zorgverzekering 2023 "
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen