Vergoeding dyslexie onderzoek

Heeft je zoon of dochter moeite met lezen en spellen en vermoedt de leraar op school dat je kind dyslexie heeft? Dan verwijst de leraar hem of haar door naar een psycholoog voor een diagnostisch onderzoek. Tot en met 2014 viel het dyslexieonderzoek onder de dekking van het basispakket van de zorgverzekering. Vanaf 2015 zijn gemeentes echter verantwoordelijk voor deze zorg. Hoe werkt dit en wat betekent dit voor jouw kind?

Dyslexie vergoeding via Jeugdwet

Besparen op je zorgkosten?Vergelijk direct alle verzekeraars voor de goedkoopste zorgverzekering, die aansluit op jouw zorgbehoefte!
Goedkoopste zorgverzekering 2019 >>

Psychische zorg voor kinderen valt in 2015 onder de Jeugdwet. Dit betekent dat gemeentes verantwoordelijk worden voor deze zorg, waaronder ook de dyslexiezorg valt. Zij moeten deze zorg dus vanaf volgend jaar organiseren en financieren.

De rol van de basisscholen verandert in dit traject niet. Je kunt alleen een diagnostisch onderzoek voor dyslexie laten uitvoeren als de leraar je zoon of dochter hiervoor doorverwijst. De gemeente zal de doorverwijzing van de school overnemen. Je zoon of dochter kan dan gewoon naar de psycholoog gaan voor het onderzoek. Je hoeft hiervoor niets zelf te betalen.

Als de uitslag van het onderzoek bekend is, bekijkt de gemeente samen met jou, de school en de psycholoog welke behandeling nodig is. De benodigde dyslexiebehandelingen vergoedt de gemeente.

Nieuwe vergoedingsregeling dyslexie - Ontvangt je kind nu al dyslexiezorg?

Als je kind nu al een indicatie voor dyslexiezorg heeft via de zorgverzekeraar, verandert er niets. Zolang de indicatie geldig is, heb je recht op dezelfde zorg als nu. En je kind krijgt de zorg van dezelfde zorgverlener als van wie hij of zij die nu krijgt.

Loopt de indicatie af en heeft je kind daarna nog dyslexiezorg nodig? Dan kun je je melden bij de gemeente. De meeste gemeentes hebben een speciaal team opgericht. De medewerkers hiervan zullen bekijken welke zorg je zoon of dochter nodig heeft en hoe dit het beste georganiseerd kan worden.

Besparen op je zorgkosten?Vergelijk dan snel alle zorgverzekeringen en kies de verzekering met de laagste premie die het best bij je past! Goedkoopste zorgverzekering >>
1 reactie op "Vergoeding dyslexie onderzoek"
 
Reacties
  • Ad van Gennip 17 februari 2017
    Wat een beperkte informatie. Ons kind is een blauwe maandag in de brugklas en de diagnose is Dyslectie. Basisschoo vlot doorlopen en geen spoor van dyslectie, ook bij navraag niet. En de gemeente en de Jeugdwet zijn niet thuis. Wat u schrijft is alleen geldig voor kinderen in de leeftijd van de basisschool.
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen
Geld is genomineerd voor website van het jaar

Ook tevreden over Geld.nl, stem op ons. (Stemmen kost je minder dan 1 minuut)

STEM NU → Website van het jaar 2018
Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl