Vergoeding zwangerschapscursus vanuit zorgverzekering

Zwangerschapscursussen bestaan er in veel verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan zwangerschapsgymnastiek en zwangerschapsyoga of een cursus met je partner om je voor te bereiden op de bevalling. Maar je kunt ook denken aan zwangerschapszwemmen of zwangerschapsfitness om je gezondheid te verbeteren. Krijg je een zwangerschapscursus vergoed door de zorgverzekering?

Vergoeding zwangerschapscursus vanuit basisverzekering

Besparen op je zorgkosten? Vergelijk direct online alle verzekeraars voor de goedkoopste zorgverzekering die aansluit op jouw zorgbehoefte! Zorgverzekering vergelijken 2018 >>

Zwangerschapscursussen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Als je toch een vergoeding wilt voor zwangerschapscursussen, kun je een aanvullende verzekering afsluiten die wel een vergoeding biedt.

Vergoeding cursus vanuit aanvullende verzekering

Er bestaan verschillende aanvullende verzekeringen die een vergoeding bieden voor zwangerschapscursussen. De hoogte van deze vergoedingen verschillen per aanvullende verzekering, dus bij de ene verzekering krijg je meer vergoed dan bij de ander. Meestal krijg je 75 tot 100 procent van de kosten vergoed tot een bepaald maximumbedrag. Dit maximumbedrag varieert van 25 tot 500 euro per jaar.

Daarnaast lopen ook de kosten uiteen van de aanvullende verzekeringen met een vergoeding voor zwangerschapscursussen. De goedkoopste aanvullende verzekering die deze vergoeding biedt, kost 4, 66 euro per maand bovenop de premie voor de basisverzekering. De duurste aanvullende verzekering met deze vergoeding kost 131 euro per maand. Vaak geldt dat hoe hoger de premie, des te hoger ook de vergoeding.

Bereken voor jezelf altijd even of de aanvullende verzekering niet meer kost dan wanneer je de zwangerschapscursus zelf betaalt. Vaak is dat namelijk zo. Maar de aanvullende verzekeringen met een vergoeding voor de zwangerschapscursus, biedt vaak ook een vergoeding voor andere zaken rondom de zwangerschap en bevalling. Bekijk daarom goed welke vergoedingen je precies krijgt vanuit de aanvullende verzekering. Op de pagina ‘Vergoeding zwangerschap’ vind je meer vergoedingen die met de zwangerschap te maken hebben. 

Vergoeding zwangerschapscursus door fysiotherapeut of oefentherapeut

Voor sommige zwangerschapsklachten heb je behandeling door een fysiotherapeut of oefentherapeut (Cesartherapie of Mensendieck) nodig. De basisverzekering vergoedt deze behandelingen vanaf de 21e behandeling in een jaar als je chronische klachten hebt. Als je meer vergoed wilt krijgen, kun je ook hier een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten.

Tip! Net als voor de zwangerschapscursus kun je in de zorgvergelijker van Geld.nl elke ziektekostenverzekering vergelijken met een vergoeding voor fysiotherapie. Je vult dan welke minimale vergoeding voor fysiotherapie je wilt.

Zwangerschapscursus vergoeding en eigen risico

De vergoeding voor een zwangerschapscursus valt niet onder het eigen risico, omdat de vergoeding vanuit de aanvullende verzekering wordt betaald.

Zwangerschapscursus vergoeding en eigen bijdrage

Je betaalt geen wettelijke eigen bijdrage voor de zwangerschapscursus. Maar omdat veel verzekeringen niet de volledige kosten betalen, betaal je zelf toch een deel van de kosten.

Toestemming van zorgverzekeraar nodig?

Je hebt geen toestemming van je zorgverzekeraar nodig om voor een vergoeding van de zwangerschapscursus in aanmerking te komen. Ook hoef je geen doorverwijzing van een arts te hebben.

Waar kan ik terecht?

De meeste zorgverzekeraars hanteren een lijst met zorgverleners waar je terecht kunt voor de zwangerschapscursus als je de volledige vergoeding wilt. Deze lijst verschilt per zorgverzekeraar. Als je dus naar een specifieke zorgverlener wilt, dan kun je de zorgpolis vergelijken van verschillende zorgverzekeraars om er zeker van te zijn dat de zorgverlener van je voorkeur onder de dekking valt.

Voorbeelden van zorgverleners waarvoor zorgverzekeraars vaak de volledige vergoedingen bieden zijn zorgverleners die zijn aangesloten bij Samen Bevallen, Bevallen en Opstarten, Zwanger en Fit, Mom in Balance of Kraamzus. Daarnaast krijg je vaak ook de volledige vergoeding als je kiest voor thuiszorgorganisaties, het ziekenhuis, het kraamcentrum, de verloskundige en lactatiedeskundige of een gekwalificeerd fysiotherapeut of Cesar/Mensiendiecktherapeut.

Weten welke verzekeraar de laagste premie heeft voor zwangerschapscursussen?Vink 'zwangerschapscursussen' aan tijdens de vergelijking en zie precies welke zorgverzekering de gewenste dekking biedt tegen de laagste premie. Zorgvergelijker >>
Nog geen reacties op "Vergoeding zwangerschapscursus vanuit zorgverzekering"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen
Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl