De onbekende vrijstellingen van het eigen risico

Naast de algemene vrijstellingen van het eigen risico, zoals bezoeken aan de huisarts of zorgkosten voor kinderen, zijn er nog een aantal minder bekende vrijstellingen, blijkt uit een inventarisatie van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Zo betaal je bij enkele verzekeraars geen eigen risico voor voorkeursgeneesmiddelen of voor de anticonceptiepil tot 21 jaar. “Consumenten die geld willen besparen en veel gebruik maken van deze zorg, doen er dus verstandig aan ook naar de extra vrijstellingen voor het eigen risico te kijken”, licht Sieto de Vries van Geld.nl toe. In dit bericht zet Geld.nl alle onbekende vrijstellingen op een rij.

Tip!
Biedt je huidige zorgverzekering de juiste dekking tegen de scherpste premie? Maak direct online een vergelijking en zie of overstappen voor jou de moeite loont!
Zorgverzekering vergelijken >>

Vrijstelling van eigen risico - Overzicht

Voor de zorgverzekering geldt een eigen risico, wat betekent dat de eerste zorgkosten voor rekening komen van de consument. De overheid heeft bepaald dat zorgverzekeraars voor bepaalde zorg geen eigen risico in rekening mogen brengen. Dit zijn:

 • Huisartsenbezoek.
 • Verloskundige zorg en kraamzorg.
 • Zorg- en tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar.
 • Ketenzorg. Dit is zorg verricht door verschillende behandelaars bij een chronische aandoening.
 • Nacontroles voor donoren.
 • Nationale bevolkingsonderzoeken, zoals een borstkankeronderzoek.
 • De griepprik voor risicogroepen.
 • Zorg die vergoed wordt vanuit aanvullende (tand)verzekeringen.

Naast deze algemene vrijstellingen staat het zorgverzekeraars vrij extra zorg vrij te stellen van het eigen risico. Daarom gelden er bij sommige verzekeraars extra vrijstellingen voor bijvoorbeeld medicijnen, de pil of psychische hulp via internet.

Vrijstelling eigen risico voor voorkeursgeneesmiddelen

Alle zorgverzekeraars die vallen onder de coöperatie VGZ, zoals Univé, VGZ, ZEKUR en Bewuzt, rekenen geen eigen risico voor geneesmiddelen die onder het zogenoemde preferentiebeleid vallen. In het preferentiebeleid geven verzekeraars van elk type geneesmiddel dat zij wettelijk moeten vergoeden aan welk merk zij volledig vergoeden. Dit zijn de voorkeursgeneesmiddelen. Kies je voor dit middel in plaats van een duurdere variant? Dan vallen deze geneesmiddelen dus niet onder het eigen risico en krijg je deze volledig vergoed.

De pil vrijgesteld tot 21 jaar

De verzekeraars ZEKUR en Salland bieden een extra vrijstelling op het eigen risico voor de anticonceptiepil voor vrouwen tussen de 18 en 21 jaar. Bij Energiek en Salland kun je altijd profiteren van deze vrijstelling, ongeacht bij welke apotheek je de pil bestelt. Verzekeraar ZEKUR geeft alleen een vrijstelling voor het eigen risico als je de anticonceptiepil bestelt bij de Pil Express.

Bespaar geld door te vergelijken!Geef ons je zorgwensen door en wij tonen je de best passende zorgverzekeringen, gerangschikt op laagste premie. Zorgverzekering vergelijken >>
4 reacties op "De onbekende vrijstellingen van het eigen risico"
 
Reacties
 • Mevrouw Timmer 16 december 2014
  L,S. Er werd mij gezegd door een gemeente ambtenaar dat mensen die hart patienten zijn ook vrijstelling hebben van eigen bijdrage in de zorgverzekering. Mijn man is een hart patient. Hij heeft een ICD aparaatje in zijn borst en moet 3 verschillende soorten medicatie gebruiken. Kunt u ons daar duidelijkheid over geven?Bij voorbaat hartelijk dank. Mevr. Alie Timmer
 • majm thijssen 14 september 2015
  graag zou ik willen weten.hoe je in aanmerking komt.voor vrijstelling vgz.mijn man is hart patient.
 • Mevr van dijl vd ruit 15 februari 2018
  Komt mijn vrouw in aan merking voor vrijstelling eigen bijdrage
 • Redactie Geld.nl 19 februari 2018
  @Mevrouw van Dijl vd ruit, bedankt voor uw vraag. Helaas kunnen wij op basis van deze beperkte informatie geen antwoord geven. Als u doelt op de compensatie voor het eigen risico, dan kunt u terecht bij de gemeente waar u woont. De regeling hiervoor is namelijk per gemeente verschillend.
Geef een reactie

Lees de huisregels

 • Plaatsen
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten