Contact

Wat te doen met eigen risico zorg?

Veel mensen zijn nu bezig met hun zorgverzekering. De premies en voorwaarden zijn namelijk net bekent en op veel punten weer anders dan afgelopen jaar. Omdat we allemaal de best passende dekking willen, maar hier niet onnodig te veel voor willen betalen, is het daarom slim om elk jaar een objectieve vergelijking te maken. Maar ook is het verstandig om eens kritisch naar je eigen risico te kijken.

Wat is het eigen risico precies?

Het eigen risico is een verplicht deel dat je zelf betaalt als je zorgkosten maakt uit de basisverzekering. Het eigen risico is voor 2020 vastgesteld op 385 euro. Maak je het komend jaar dus zorgkosten die gedekt worden vanuit je basisverzekering? Dan betaal je de eerste 385 euro uit je eigen portemonnee.

Wat is het vrijwillig eigen risico?

Naast het verplicht eigen risico van 385 euro is er ook een vrijwillig eigen risico. Dit betekent dat je zelf mag weten of je het eigen risico verhoogt. Het voordeel hiervan is dat je dan korting krijgt op je zorgverzekeringspremie. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager je premie is. Je verhoogt het eigen risico tot maximaal 885 euro.

Wanneer eigen risico verhogen?

Het verhogen van je eigen risico is dus interessant wanneer je een lagere premie zorgverzekering wilt. Maar let op! Door je eigen risico te verhogen daalt weliswaar je maandelijkse zorgpremie, maar mocht er iets gebeuren waardoor je toch zorgkosten maakt, ben je wél ineens een grote smak geld kwijt.

Kies dus alléén voor het verhogen van je eigen risico wanneer je:

  • In het verleden zelden of nooit je eigen risico hebt opgemaakt
  • Het komend jaar geen grote ingrepen verwacht
  • Een eventuele hoge rekening van je eigen risico zonder probleem kunt betalen

Eigen risico verhogen altijd een gok!

Stel je tandarts zegt binnenkort dat je naar de kaakchirurg moet om je verstandskiezen te trekken, of tijdens een potje voetbal breek je een been en je moet met de ambulance naar het ziekenhuis. Allemaal situaties die je vooraf niet kunt voorspellen, maar die er wel voor zorgen dat je het eigen risico helemaal moet betalen. Je eigen risico verhogen ís en blijft dan ook altijd een gok.

  • Ben je over het algemeen jong en gezond, dan is de kans wat kleiner dat je het verplicht eigen risico opmaakt. Je eigen risico verhogen is dan misschien heel logisch.
  • Maar heb je het afgelopen jaar al wat kwaaltjes gehad of heb je een chronische ziekte? Dan is je eigen risico verhogen waarschijnlijk toch een te grote onzekerheid. De kleine maandelijkse besparing weegt dan waarschijnlijk niet op tegen de eventuele hogere zorgkosten.
Besparen op je eigen risico?Dat doe je hier snel online. En omdat Geld.nl helemaal onafhankelijk is weet je zeker dat je de best passende zorgverzekering vindt met de laagste premie! Vergelijk en bespaar tot wel 300 euro per jaar op je zorgverzekering.
Nog geen reacties op "Wat te doen met eigen risico zorg?"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen