Contact

Zorgtoeslag

Wat is zorgtoeslag en wanneer krijg je dit?

De zorgtoeslag is een tegemoetkoming vanuit de Belastingdienst en is bedoeld om de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar te houden. Om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering
  • Je inkomen is niet te hoog
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning
  • Sinds 2013 geldt ook dat je eigen vermogen niet te hoog mag zijn.

Heb ik recht op zorgtoeslag?

Om in 2024 voor zorgtoeslag in aanmerking te komen, mag je inkomen niet hoger zijn dan 37.496 euro. Ben je getrouwd of heb je een toeslagpartner, dan ligt deze grens op 47.368 euro voor jullie samen. Ook geldt er een vermogenstoets voor de zorgtoeslag. Hiervoor kijkt de Belastingdienst naar het totale vermogen dat je had op 1 januari van het jaar waarvoor de toeslag geldt. In 2024 mag je hiervoor een maximaal eigen vermogen hebben van 140.213 euro of 177.301 met een toeslagpartner.

Voorschot zorgtoeslag

De zorgtoeslag die je elke maand ontvangt is een voorschot. Dit voorschot zorgtoeslag is gebaseerd op een schatting van je jaarinkomen. Blijkt achteraf dat je minder hebt verdient, dan ontvang je met terugwerkende kracht extra zorgtoeslag.

Let op! Andersom geldt hetzelfde. Is je inkomen hoger dan de schatting, dan betaal je zorgtoeslag terug. Of je recht hebt op zorgtoeslag en hoeveel zorgtoeslag je (ongeveer) ontvangt op basis van je inkomen bereken je met behulp van een rekenmodule op de website van de Belastingdienst.

Zorgtoeslag aanvragen 

Denk je recht te hebben op zorgtoeslag, dan vraag je dit aan op Mijn Toeslagen.nl. Hiervoor gebruik je je DigiD en Burgerservicenummer. Doe je de aanvraag liever op papier, dan vraag je een papieren aanvraagformulier aan via de Belastingtelefoon 0800 - 0543 (gratis). Houd daarvoor je Burgerservicenummer bij de hand.

Tip! Zorgtoeslag aanvragen kan ook bij de balie van je belastingkantoor of bij een toeslagenservicepunt bij jou in de buurt. Neem wel altijd een geldig legitimatiebewijs mee.

Voorschotbeschikking zorgtoeslag

Binnen acht weken na je aanvraag ontvang je bericht van de Belastingdienst in de vorm van een ‘voorschotbeschikking’. Daarop staat hoeveel zorgtoeslag je voorlopig per maand krijgt. Meestal krijg je binnen vier weken na ontvangst van de voorschotbeschikking de eerste zorgtoeslag op je rekening gestort.

Naast toeslag ook besparen op je zorgpremie?Vergelijk dan eenvoudig het grootste aanbod zorgverzekeringen. Vind snel de best passende zorgverzekering tegen de laagste premie en bespaar tot wel 300 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken
Nog geen reacties op "Zorgtoeslag"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen