Klantenservice

Nieuwe regeling zorgverzekering voor Oekraïners

De overheid heeft in juli een nieuwe regeling voor de zorgverzekering voor Oekraïners ingevoerd. Het is met deze Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO) voor zorgverleners gemakkelijker om zorgkosten voor vluchtelingen uit Oekraïne te declareren.

Oekraïense vluchtelingen zijn geen asielzoekers

Mensen uit Oekraïne hebben meestal niet dezelfde status als asielzoekers in Nederland. Omdat Oekraïners 90 dagen visumvrij mogen reizen binnen de Europese Unie, vragen ze meestal geen asiel aan in Nederland. Ze komen dus niet in aanmerking voor de regeling voor de zorgverzekering voor asielzoekers. Ook kunnen ze vaak geen zorgverzekering afsluiten in Nederland. Dat kan alleen als ze hier werken.

Wat vergoedt de zorgverzekering voor Oekraïners?

Met de nieuwe regeling die deze maand is ingegaan, krijgen vluchtelingen uit de Oekraïne wel dezelfde zorg vergoed als asielzoekers. Dit betekent dat ze alle zorg vergoed krijgen die de basisverzekering vergoedt. Daar bovenop krijgen ze ook nog extra zorg vergoed, zoals mondzorg bij acute pijnklachten, anticonceptie en abortus. Verder betalen Oekraïense vluchtelingen geen eigen risico of eigen bijdragen voor zorg.

Geen zorgverzekering voor werkenden Oekraïners meer nodig

Oekraïners die in Nederland werken, moesten tot voor kort een zorgverzekering afsluiten. Vanaf 1 augustus hoeft dat niet meer. Ook in Nederland werkende Oekraïense vluchtelingen vallen dan onder de nieuwe regeling. Degenen die al een zorgverzekering hebben afgesloten, krijgen in augustus een brief van de verzekeraar met het aanbod om de zorgverzekering op te zeggen. Ze mogen de zorgverzekering ook door laten lopen, maar dat is meestal niet interessant, omdat ze via de nieuwe regeling geen eigen risico en eigen bijdragen betalen. Bovendien is het zorgpakket van de RMO uitgebreider dan een basisverzekering bij een zorgverzekeraar.

Een Nederlandse zorgverzekering nodig?Op Geld.nl vergelijk je zorgverzekeringen van het grootste aanbod zorgverzekeraars in Nederland. Zo vind je direct de goedkoopste zorgverzekering die past bij jouw zorgwensen! Zorgverzekering vergelijken>>
Nog geen reacties op "Nieuwe regeling zorgverzekering voor Oekraïners"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen