Zorgverzekering teruggave

Iedere Nederlander is verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. Om in de kosten van de zorgpremie tegemoet te komen, zijn er verschillende regelingen in het leven geroepen. In dit artikel lees je hoe je een deel van je zorgkosten kunt terugkrijgen.

Zorgverzekering teruggave - Zorgtoeslag

Nederlanders die voldoen aan de voorwaarden van de Belastingdienst, ontvangen zorgtoeslag. Hiervoor geldt: hoe hoger je inkomen en vermogen, hoe lager de zorgtoeslag. In het artikel ‘Recht op zorgtoeslag’ lees je meer informatie over wanneer en hoeveel zorgtoeslag je kunt ontvangen.

Teruggave ziektekosten – Zorgverzekeringswet

Naast zorgpremie voor de zorgverzekering betaalt iedereen met een inkomen ook een bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze bijdrage wordt van je loon, pensioen of (lijfrente)uitkering ingehouden. Wanneer je totale inkomen echter hoger is dan het maximale inkomen waarover de bijdrage Zvw wordt berekend, betaal je teveel bijdrage Zvw.

Ligt je inkomen dit jaar boven deze grens, dan betaal je dus een te hoge bijdrage. Je komt dan in aanmerking voor de teruggave. Deze keert de Belastingdienst doorgaans begin juli uit. Betaal je dit jaar een te hoge bijdrage Zvw? Dan ontvang je het volgend jaar automatisch bericht van de Belastingdienst. Heb je geen bericht ontvangen, maar ben je wel van mening dat je recht hebt op een teruggave? Dan kun je berekenen of je voor teruggave in aanmerking komt.

Ziektekosten teruggave – Aftrekbare ziektekosten

Naast de zorgtoeslag en een mogelijke teruggave van de bijdrage Zvw, zijn er ook enkele aftrekbare ziektekosten. Het gaat dan om ziektekosten die niet vergoed worden door de zorgverzekeraar of overheid, zoals de kosten van taxi- of ambulancevervoer naar het ziekenhuis. Deze ziektekosten mag je aftrekken van het belastbaar inkomen in box 1. In het artikel ‘Ziektekosten aftrekbaar’ lees je welke ziektekosten aftrekbaar zijn en wat de fiscale regels zijn.

Bespaar eenvoudig op je zorgkosten!Vergelijk snel alle zorgverzekeringen en kies de verzekering die het best bij je past en de laagste premie heeft. Goedkoopste zorgverzekering >>
2 reacties op "Zorgverzekering teruggave"
 
Reacties
 • W.G.Vos 10 augustus 2017
  Mijn buurman heeft een vraag hij is nooit ziek en betaald zorgverzekering kan hij daar terug gave voor aanvragen.PS hij heeft geen internet
 • F.J. Gosseling 21 februari 2018
  Goedemorgen,

  Laat ik beginnen door te zeggen dat onze zoon contact-gestoord is.Hij heeft sinds 2000 geen contact meer gehad met de buitenwereld
  Hij betaalt al jaren de zorgpremie terwijl hij in de afgelopen jaren maximaal 3 x gebruik heeft gemaakt van de artsenij.
  Is teruggave mogelijk?
  Vriendelijke groet,
  Angeline Gosseling de moeder
Geef een reactie

Lees de huisregels

 • Plaatsen
Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl