Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten

7 Manieren om je vakantiegeld te besteden

Deze maand ontvangen de meeste Nederlanders weer het vakantiegeld. Voor sommige mensen is het een leuk extraatje en voor anderen komt het vakantiegeld als geroepen. Weet jij al hoe je het vakantiegeld gaat besteden en hoeveel vakantiegeld krijg je eigenlijk precies?

Hoeveel vakantiegeld krijg ik?

Werkend Nederland ontvangt minimaal 8 procent van het brutoloon aan vakantiegeld. Netto komt dat ongeveer neer op de volgende bedragen:

Bruto Maandloon Bruto vakantiegeld Netto vakantiegeld
€ 1.500 € 1.440 € 900
€ 2.000 € 1.920 € 1.100
€ 2.500 € 2.400 € 1.350
€ 3.000 € 2.880 € 1.450
€ 3.500 € 3.360 € 1.700
€ 4.000 € 3.840 € 1.950
€ 4.500 € 4.320 € 2.200

Bron Nibud

Vier keer vakantiegeld verstandig besteden

Het extra geld dat je deze maand krijgt kun je eigenlijk op twee manieren besteden, verstandig of leuk. We geven je eerst een paar opties om je vakantiegeld op een verstandige manier te besteden:

1. Vakantiegeld sparen

Hoewel de spaarrentes nog steeds erg laag zijn, is het voor veel mensen wel aan te raden (in ieder geval een deel van) het ontvangen vakantiegeld op de spaarrekening te zetten. Het is namelijk slim om een bepaalde buffer te hebben, mocht bijvoorbeeld je auto of Cv-ketel er plotseling mee ophouden. Lukt het je door het jaar heen niet om te sparen, dan is het vakantiegeld dus een uitgelezen mogelijkheid om je spaartegoed aan te vullen.

2. Schulden aflossen met vakantiegeld

Een ander goed bestedingsdoel van je vakantiegeld is schulden aflossen. Of het nu een oude studieschuld is of een persoonlijke lening die je hebt, elke lening drukt hoe dan ook je financiën. Het hebben van een lening helemaal niet erg, maar je zit er het liefst natuurlijk niet aan vast. Schulden (deels) aflossen met je vakantiegeld zorgt ervoor dat je elke maand iets meer te besteden hebt.

3. Hypotheek extra aflossen met je vakantiegeld

Een derde verstandige bestemming voor je vakantiegeld is je hypotheek. Door met je vakantiegeld extra af te lossen verlaag je de maandelijkse hypotheeklasten. Het mooie hiervan is dat je het geld niet ‘weggooit’, maar juist in je huis stopt. Het is dus meer dan alleen een aflossing maar ook een investering die je er later waarschijnlijk weer uithaalt.

Let op! Niet op elke hypotheek mag je zomaar extra aflossen. Neem hiervoor even contact op met je hypotheekverstrekker en check hoeveel je jaarlijks extra, boetevrij mag aflossen op je hypotheek.

4. Vakantiegeld beleggen

Over een investering gesproken. Omdat de spaarrentes zo laag zijn tegenwoordig, focussen steeds meer mensen zich op beleggen. Dat kan met kleine bedragen en is helemaal niet meer ingewikkeld. Je neemt met beleggen natuurlijk wel altijd een klein risico, maar daar staat ook wel een leuk rendement tegenover.

Drie keer vakantiegeld leuk besteden

Heb je eens een keer geen zin om op een verstandige manier met je vakantiegeld om te gaan, dan kun je het nog altijd aan leuke dingen uitgeven. Ook hiervoor hebben we wel een aantal suggesties:

5. Vakantiegeld voor vakantie

Ga lekker op vakantie! Je hebt tenslotte een heel jaar hard gewerkt. Nu wil je ook even relaxen. Ongeveer 35 procent van de mensen geeft het vakantiegeld ook daadwerkelijk uit aan een welverdiende vakantie of korte uitstapjes.

6. Besteed je vakantiegeld aan jezelf

Met de Tour de France en het WK voetbal voor vrouwen voor de deur, kun je het vakantiegeld ook besteden aan een spiksplinternieuwe tv. Veel elektronicazaken spelen handig in op je vakantiegeld en komen deze periode met mooie aanbiedingen.

7. (Nieuwe) auto kopen met je vakantiegeld

Hetzelfde geldt voor autodealers. Veel dealers spelen nu handig in op het feit dat je vakantiegeld krijgt uitbetaalt en komen vaak met mooie acties. Was je al van plan om binnenkort een auto te kopen? Gebruik het vakantiegeld dan daarvoor.

Waar geven Nederlanders vakantiegeld aan uit?

Nederlanders besteden het vakantiegeld op allerlei manieren. Om je een beetje een idee te geven hebben we de meest voorkomende bestedingsdoelen op een rij gezet:

  • Vakantie
  • Sparen
  • Korte uitstapjes
  • Grote aankopen
  • Huishoudelijke uitgaven
  • Aflossen van schulden of betalingsachterstanden
  • Roodstand aanvullen
  • Apart zetten als appeltje voor de dorst
Je vakantiegeld sparen? Loop geen rente mis! Vergelijk online het grootste aanbod spaarrekeningen op rente en voorwaarden en profiteer van het hoogste rendement. Spaarrekening vergelijken >>
Nog geen reacties op "7 Manieren om je vakantiegeld te besteden"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen
Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl