Contact

7 Manieren om je vakantiegeld te besteden

De meeste Nederlanders ontvangen in mei of juni weer het vakantiegeld Wat ga je ermee doen als je er niet van op vakantie gaat? Wij geven je 7 handige en inspirerende tips.

Vier keer vakantiegeld verstandig besteden

Je kunt je vakantiegeld op twee manieren besteden, verstandig of leuk. We geven je eerst een paar opties om je vakantiegeld op een verstandige manier te besteden:

1. Vakantiegeld sparen

Hoewel de spaarrentes erg laag zijn, is je vakantiegeld op een spaarrekening zetten voor veel mensen een verstandige optie. Zo leg je een buffer aan, bijvoorbeeld voor als je auto of cv-ketel er plotseling mee ophoudt. Is voldoende geld sparen door het jaar heen lastig? Dan is het vakantiegeld een mooi bedrag om je financiële buffer aan te vullen.

2. Schulden aflossen met vakantiegeld

Heb je een consumptief krediet, rood stand, een schuld op je creditcard of iets op afbetaling gekocht? Overweeg dan op deze lening(en) extra af te lossen met je vakantiegeld. Je betaalt namelijk een hoge rente voor deze schulden. Extra aflossen scheelt je flink in je maandlasten.

Tip! Lukt het je niet om deze lening(en) volledig af te lossen met je vakantiegeld? Sluit de (resterende) schuld dan over naar een persoonlijke lening. Je lening oversluiten scheelt je al snel honderden euro’s per maand. 

3. Hypotheek extra aflossen met je vakantiegeld

Een derde verstandige besteding van je vakantiegeld is je hypotheek. Door met je vakantiegeld extra af te lossen, verlaag je de maandelijkse hypotheeklasten.

Let op! Niet op elke hypotheek mag je zomaar extra aflossen. Meestal mag je maximaal 10 tot 20 procent extra aflossen per jaar. Check dus eerst hoeveel je jaarlijks boetevrij mag aflossen op je hypotheek.

Let op! Niet op elke hypotheek mag je zomaar extra aflossen. Neem hiervoor even contact op met je hypotheekverstrekker en check hoeveel je jaarlijks extra, boetevrij mag aflossen op je hypotheek.

4. Vakantiegeld beleggen

Omdat de spaarrentes laag zijn, is beleggen een interessant alternatief. Beleggen kan met kleine bedragen en is helemaal niet meer ingewikkeld. Je neemt met beleggen natuurlijk wel altijd een klein risico, maar daar staat ook wel een leuk rendement tegenover.

Drie keer vakantiegeld leuk besteden

Heb je eens een keer geen zin om op een verstandige manier met je vakantiegeld om te gaan of heb je al voldoende spaargeld en geen leningen om af te lossen? Dan wil je het vakantiegeld misschien liever aan leuke dingen uitgeven. Ook hiervoor hebben we wel een aantal suggesties:

5. Nieuwe elektronica kopen

Nu je zoveel tijd thuis doorbrengt, is een nieuwe televisie, spelcomputer of geluidinstallatie misschien wel een grote wens van jou (of je kinderen). Veel elektronicazaken hebben in de vakantiegeldperiode mooie aanbiedingen.

6. Vakantie vieren in je eigen tuin

In voorbereiding op de warme zomerse dagen in je eigen tuin, is een zwembad in de tuin, een nieuwe loungeset of barbecue / buitenkeuken ook een mooie bestemming voor je vakantiegeld. Zo koop je er toch een beetje ‘vakantiegevoel’ voor.

7. (Nieuwe) auto kopen met je vakantiegeld

Ook autodealers hebben vaak actie rondom het vakantiegeld. Was je al van plan om binnenkort een auto te kopen? Leg je vakantiegeld dan hiervoor bij.

Tip! Heb je aan je vakantiegeld en spaargeld niet voldoende voor je nieuwe auto? Lees dan hier hoe die nieuwe auto financieren toch heel voordelig kan.

Waar geven Nederlanders vakantiegeld aan uit?

Nederlanders besteden het vakantiegeld op allerlei manieren. Om je een beetje een idee te geven hebben we de meest voorkomende bestedingsdoelen op een rij gezet:

  • Vakantie
  • Sparen
  • Korte uitstapjes
  • Grote aankopen
  • Huishoudelijke uitgaven
  • Aflossen van schulden of betalingsachterstanden
  • Roodstand aanvullen
  • Apart zetten als appeltje voor de dorst

Hoeveel vakantiegeld krijg ik?

De hoogte van je vakantiegeld is minimaal 8 procent van je brutoloon. In dit overzicht zie je hoeveel vakantie geld je ongeveer krijgt. Voor jou is voor het netto bedrag (na aftrek van belasting) interessant. Dat is namelijk het bedrag dat je daadwerkelijk op je rekening krijgt en kunt besteden.

Bruto Maandloon Bruto vakantiegeld Netto vakantiegeld (met loonheffingskorting)
€ 1.500 € 1.440 € 1.300
€ 2.000 € 1.920 € 1.100
€ 2.500 € 2.400 € 1.400
€ 3.000 € 2.880 € 1.450
€ 3.500 € 3.360 € 1.700
€ 4.000 € 3.840 € 1.950
€ 4.500 € 4.320 € 2.200

Bron Nibud

Je vakantiegeld sparen? Loop geen rente mis! Vergelijk online het grootste aanbod spaarrekeningen op rente en voorwaarden en profiteer van het hoogste rendement. Spaarrekening vergelijken
Nog geen reacties op "7 Manieren om je vakantiegeld te besteden"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen