Contact

1 zorgpremie voor 2023 bekend, lang wachten op de rest

Over ruim 4 weken kun je weer overstappen van zorgverzekering. Alle zorgverzekeraars moeten uiterlijk 12 november 2022 hun premies voor 2023 bekend hebben gemaakt. Vanaf dat moment kun je een nieuwe zorgverzekering kiezen. Zorgverzekeraars mogen hun premies ook al eerder bekend maken. Toch kiezen vrijwel alle zorgverzekeraars ervoor te wachten tot de laatste dagen. Hoe komt dat? En wat weten we al over de zorgpremies voor 2023?

Alleen zorgpremies DSW bekend

Op dit moment is alleen de premie voor de basisverzekering van DSW bekend. Deze zorgverzekeraar maakt standaard als eerste, een week naar Prinsjesdag, de premie voor het nieuwe jaar bekend. De premie van DSW stijgt per 2023 met maar liefst 7,6 procent (9,75 euro per maand) naar 137,50 per maand.

De premiestijging van DSW is kleiner dan de stijging van ruim 11 euro per maand, die het Kabinet op Prinsjesdag voorspelde. Dat de premiestijging bij DSW kleiner is, komt doordat de zorgverzekeraar een deel van haar reserves heeft ingezet. Of elke zorgverzekeraar dit kan doen, is nog maar de vraag. Zorgverzekeraar Menzis gaf al aan dat ze hun reserves niet zomaar kunnen gebruiken om de premie minder te laten stijgen.

Andere premies pas op het laatst bekend

Om zeker te weten wat de andere zorgverzekeraars doen met de zorgverzekering premie voor 2023, moeten we nog een paar weken wachten. Vrijwel alle zorgverzekeraars maken de premie voor het nieuwe jaar pas in de tweede week van november bekend.

Tip! Schrijf je hier in voor de gratis zorgalert van Geld.nl en je krijgt meteen een seintje zodra alle premies bekend zijn en je op zoek kunt gaan naar de beste en goedkoopste zorgverzekering.

Dat vrijwel alle zorgverzekeraars wachten tot de laatste dagen, komt doordat zorgverzekeraars hun concurrenten niet de kans willen geven om in te spelen op hun premies. Hierdoor houdt iedereen zolang mogelijk de kaarten tegen de borst.

Tip! Naast de premie voor je zorgverzekering verandert in 2023 ook van alles aan de inhoud van de basisverzekering. Bekijk hier voor een overzicht van alle veranderingen voor de zorgverzekering 2023.

Nog geen reacties op "1 zorgpremie voor 2023 bekend, lang wachten op de rest"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen