Bijdrage zorgverzekeringswet

Hoe werkt de bijdrage zorgverzekeringswet?

Naast de premie voor je zorgverzekering betaal je ook een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (bijdrage Zvw). De bijdrage Zvw wordt automatisch ingehouden op je loon of uitkering en is dus inkomensafhankelijk. Dit betekent dat mensen die meer verdienen ook meer betalen.

Wie betaalt de bijdrage Zvw?

De inkomensafhankelijke bijdrage is verplicht voor iedereen die een loon, pensioen of een uitkering krijgt. Je werkgever of uitkeringsinstantie houdt de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet in op je inkomen. In alle andere gevallen, bijvoorbeeld als je freelancer of ondernemer bent, betaal je de bijdrage zelf. Je ontvangt hiervoor een aanslag van de Belastingdienst. De fiscus gebruikt hiervoor de gegevens van de jaarlijkse belastingaangifte.

Tip! Omdat de inkomensafhankelijke bijdrage afhankelijk is van je salaris, heb je hier zelf weinig invloed op en valt er ook niet op te besparen. Wat je wél zelf kunt doen is een goedkopere zorgverzekering afsluiten. In de zorgvergelijker 2021 van Geld.nl zie je direct welke verzekering voor jou de voordeligste is.

Bijdrage Zvw 2021

De hoogte van de inkomensafhankelijke bijdrage die je moet betalen, wordt uitgedrukt in een percentage. Dit percentage verschilt per inkomstenbron. De percentages voor de inkomensafhankelijke bijdrage in 2021 vind je in onderstaand overzicht:

Overzicht inkomensafhankelijke bijdragen 2021 2020 2019 2018
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw (werkgeversheffing) 7,00% 6,70% 6,95% 6,90%
Inkomensafhankelijke (eigen) bijdrage Zvw (ondernemers/gepensioneerden) 5,75% 5,45% 5,70% 5,65%
Inkomensafhankelijke bijdrage Wlz (voorheen AWBZ) 9,65% 9,65% 9,65% 9,65%

Let op: De Belastingdienst hanteert wel een bovengrens voor de heffing van de inkomensafhankelijke bijdrage. Over al het bruto inkomen boven 58.311 euro heft de Belastingdienst in 2021 geen inkomensafhankelijke bijdrage meer.

Bespaar tot 300 euro per jaar op je zorgverzekering!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod zorgverzekeringen online. Kies de verzekering die het beste past met de laagste premie. Zo weet je zeker dat je goed zit en niet onnodig te veel betaalt! Zorgverzekering vergelijken 2021
Nog geen reacties op "Bijdrage zorgverzekeringswet"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten