Contact

ZVW werknemersbijdrage vergoeding

Iedere volwassen Nederlander moet een inkomensonafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (ZVW) betalen aan de Belastingdienst, als extra bijdrage voor je zorgverzekering. Ben je werknemer in loondienst? Dan wordt deze bijdrage betaald door de werkgever via een werkgeversheffing.

Vergoeding bijdrage zvw afgeschaft

Tot 2012 werd deze ZVW werknemersbijdrage door de werkgever ingehouden op het nettoloon. Ter compensatie hiervoor moesten werkgevers hun medewerkers een vergoeding betalen. Deze vergoeding bijdrage ZVW is per 1 januari 2013 afgeschaft, omdat werkgevers sindsdien de bijdrage niet meer mogen inhouden op het loon.

Nieuwe regels

Sinds 2013 betalen werkgevers dus een inkomensafhankelijke bijdrage ZVW voor iedere werknemer. Deze bijdrage bedraagt in 2023 6,68 procent over het inkomen tot maximaal 66.956 euro per jaar. Verdient een werknemer meer? Dan wordt over het resterende deel geen bijdrage ZVW in rekening gebracht.

Andere inkomstenbronnen

Heb je andere inkomsten dan uit loondienst? Bijvoorbeeld omdat je een pensioen of een uitkering ontvangt? In dit geval zal de uitkeringsinstantie of pensioenverstrekker de bijdrage ZVW voor je betalen. Voor alle andere vormen van inkomen, bijvoorbeeld als zzp’er , geldt dat je zelf deze bijdrage dient te betalen.

Besparen op je zorgverzekering is makkelijk!Geef je zorgwensen door en wij zetten de zorgverzekeringen die daarbij passen voor je op een rijtje. Zo vind je snel de beste zorgverzekering tegen de laagste premie. Zorgverzekering vergelijken 2023 >>
3 reacties op "ZVW werknemersbijdrage vergoeding"
 
Reacties
 • sonja smith 04 maart 2016
  Mijn vraag is nu moet er nu wel of niet Zvw ingehouden worden op het loon van werknemers het is nu 5,5%. of krijg je later een aanslag van de belastingdienst voor Zvw? ik sanp er echt niets van de één zegt het moet er wel af en de ander zegt het moet er niet af.
  Ik hoor het graag

  gr. Sonja Smith
 • Redactie Geld.nl 07 maart 2016
  @Sonja,

  Je werkgever betaalt de inkomensafhankelijke bijdrage ZVW. Je hoeft hier verder dus niets voor te doen.
 • Alex 02 juli 2018
  Mijn werkgever heeft te weinig inkomensafhankelijke ZVW betaald. Ik krijg nu een aanslag omdat de werkgever te weinig betaald heeft. Wie moet dit betalen? Ik of kan ik het verhalen bij mijn werkgever?
Geef een reactie

Lees de huisregels

 • Plaatsen