Contact

Mobielvrij in het verkeer? Vliegtuigstand aan!

Sinds 1 juli is het verboden om je mobiele telefoon te gebruiken als je op de fiets zit. Doe je dit toch en word je gepakt, dan riskeer je een boete van 95 euro. Je telefoon gebruiken tijdens het autorijden was al langer verboden. Toch hebben veel mensen nog altijd de neiging om bij elk pieptoon de smartphone op te pakken. Levensgevaarlijk natuurlijk!

Autorijden en mobiele telefoon, de harde cijfers

Ben je wel eens met je mobiele telefoon bezig tijdens het rijden? Het gebruik van je telefoon in de auto leidt lichamelijk en geestelijk tot gevaarlijk gedrag. Uit onderzoek van de Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, blijkt dat:

  • Afleiding de belangrijkste oorzaak is bij 20 tot 30 procent van alle ongevallen
  • Er jaarlijks in het verkeer ongeveer 600 slachtoffer vallen door bellen tijdens het rijden

Boete mobiel bellen in de auto

De boetes in Nederland voor het gebruik van je mobiele telefoon in het verkeer zijn niet mals. Betrapt een agent je als je een telefoon in je hand hebt tijdens het rijden, dan krijg je een boete van 240 euro. Het is dus niet alleen gevaarlijk voor jezelf en andere weggebruikers, het is ook nog eens erg pijnlijk voor je portemonnee.

Bellen achter het stuur – Gevolgen aansprakelijkheid autoverzekering

Los van de boete is het dus ook ontzettend gevaarlijk je mobiele telefoon te gebruiken in het verkeer. Maar daar komt ook nog eens bij dat het gevolgen heeft voor je aansprakelijkheid. Rijd je namelijk schade terwijl je met je telefoon bezig bent, dan krijg je meestal niets vergoed vanuit de verzekering. Zelfs niet met de meest uitgebreide autoverzekering.

Smartphone in de auto, wat mag wel?

Over het algemeen geldt dat je tijdens het besturen van een auto geen mobiele telefoon mag vasthouden. Handsfree bellen mag wel en ook wanneer je stilstaat voor het verkeerslicht of aan de zijkant van de weg, mag je in principe mobiel bellen.

Apps mobielvrij autorijden

Er zijn op dit moment een paar handige apps die je helpen je mobiele gebruik in het verkeer te verminderen. Zelf vinden wij dat er betere en makkelijkere manieren zijn om te voorkomen dat je tijdens het rijden op je telefoon kijkt. Zet je telefoon bijvoorbeeld in vliegtuigstand, leg je telefoon op een plek waar je er niet bij kunt of geef hem zolang aan je bijrijder.

Wist je dat...De meeste mensen betalen nog altijd onnodig te veel voor hun autoverzekering. Jij ook? Ontdek het snel! Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en bespaar gemiddeld 237 euro per jaar op de kosten van je autoverzekering! Autoverzekering vergelijken
Nog geen reacties op "Mobielvrij in het verkeer? Vliegtuigstand aan!"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen