Contact

Op kamers gaan en je verzekering, welke heb je nodig?

Nog een paar weken en dan begint het nieuwe studiejaar weer. Voor duizenden jongeren betekent dit voor het eerst zelfstandig op kamers gaan. Hartstikke leuk natuurlijk, maar toch ook wel een beetje spannend. Belangrijk is in ieder geval dat je de juiste verzekeringen afsluit wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen. Maar welke verzekeringen heb je nu eigenlijk écht nodig? We geven je graag een aantal tips.

Tip 1 – Sluit een inboedelverzekering af

De verzekering die je sowieso moet afsluiten als je op kamers gaat (al is deze niet verplicht) is een inboedelverzekering. Je inboedelverzekering vergoedt namelijk schade aan of diefstal van je bezittingen in je studentenkamer.

Let op! Ga je op kamers in een studentenhuis en sluit je een inboedelverzekering af? Dan hanteren verzekeraars vaak de voorwaarde dat je kamer wél apart op slot kan. 

Tip 2 - Controleer of je een opstalverzekering nodig hebt

Een opstalverzekering vergoedt eventuele schade aan je studentenkamer zelf, door bijvoorbeeld brand of storm. De opstalverzekering is eigenlijk altijd geregeld door de eigenaar van het pand. Maar vraag het voor de zekerheid tóch even na.

Tip 3 – Sluit een studentenzorgverzekering af en bespaar!

Om deze verzekering af te sluiten als je op kamers gaat moet je nog héél even geduld hebben. Je mag namelijk pas van zorgverzekering switchen tussen half november en 31 december, of als je 18 wordt. Maar als het zover is, kies dan absoluut voor een studentenzorgverzekering. Als student krijg je namelijk bij de meeste verzekeraars extra korting op je premie en door online goed te vergelijken bespaar je als je op kamers woont tot wel 300 euro per jaar op je zorgverzekering.

Let op! Ga je zelf zorgverzekeringspremie betalen? Vergeet dan niet om zorgtoeslag aan te vragen. Dat scheelt je toch een hoop geld.

Tip 4 – Kies een rechtsbijstandverzekering 

Je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar een geschil krijgen met je huisbaas kan natuurlijk altijd. Er zijn namelijk genoeg verhuurders die de regels niet altijd nakomen. Maar ook onenigheid met een medebewoner kan een reden zijn om terug te vallen op een rechtsbijstandverzekering. Je bent dan namelijk verzekert voor juridische bijstand bij woonconflicten.

Let op! Bij sommige verzekeraars blijven uitwonende kinderen tijdens de studie op de polis van de ouders meeverzekerd. Een eigen rechtsbijstandverzekering is dan overbodig. Hetzelfde geldt ook voor de aansprakelijkheidsverzekering en doorlopende reisverzekering.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod inboedelverzekeringen. Zo vind je makkelijk de best passende verzekering als je op kamers gaat, tegen de laagste premie. Inboedelverzekering vergelijken
Nog geen reacties op "Op kamers gaan en je verzekering, welke heb je nodig?"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen