Klantenservice

Autoschade door vandalisme, wat dekt je verzekering?

Iedereen met een eigen auto heeft er vast wel een last van gehad, vandalisme. Van afgetrapte spiegels tot een ingedeukte motorkap en zelfs compleet uitgebrande auto’s. Elk weekend zijn er wel ergens vandalen die een spoor van vernieling achterlaten, met alle kosten van dien. Het zure is nog wel dat de eigenaar van de auto bijna altijd financieel de dupe is. Je autoverzekering vergoedt schade door vandalisme namelijk niet vaak.

Welke opties heb je bij autoschade door vandalisme?

Zodra je merkt dat je schade hebt aan je auto door vandalisme heb je eigenlijk maar twee mogelijkheden, een claim indienen bij je verzekeraar of de schade aan je auto zelf betalen. Welke van de twee je kiest, heeft vooral te maken met de dekking van je autoverzekering en hoeveel schade je hebt.

Schade aan auto door vandalisme claimen

Of je een schadeclaim kunt indienen bij je verzekeraar is afhankelijk van de dekking van je autoverzekering. Schade door vandalisme wordt eigenlijk alleen vergoed bij een all risk verzekering. Dit is dan ook de meest uitgebreide dekking die er is. Bij elke andere dekking heeft het geen zin om schade te claimen.

Een WA-autoverzekering vergoedt namelijk alleen schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Eigen schade wordt nooit vergoed.

Met alleen een beperkt casco autoverzekering schiet je op dit gebied ook niet veel meer op. Naast schade die je aan anderen toebrengt, vergoedt deze verzekering ook ruit- en brandschade aan je eigen auto, maar niet wanneer er vandalisme in het spel is.

Let op! Heb je een al risk autoverzekering en claim je schade door vandalisme? Dan heeft dit direct invloed op je schadevrije jaren en dus op je no-claimkorting. Met andere woorden, je gaat meer premie betalen!

Kleine schade door vandalisme zelf betalen

Over het algemeen adviseren wij altijd om kleine schades tot ongeveer 750 euro zelf te betalen in plaats van te claimen. Schade claimen heeft namelijk niet alleen invloed op je schadevrije jaren, ook krijg je bij vandalisme vaak te maken met een deel eigen risico. Maak dus eerst altijd de afweging of zelf betalen goedkoper is dan claimen. Een afgebroken spiegel is bijvoorbeeld een kleine schade waarbij de kosten niet opwegen tegen de terugval in schadevrije jaren en een deel eigen risico.

Tip! Doe altijd aangifte van vandalisme. Wanneer, op welke manier dan ook, de dader bekend wordt verhaal je de schade alsnog op deze persoon.

Vandalisme en het Waarborgfonds Motorverkeer

Een claim indienen bij het Waarborgfonds kan in het geval van vandalisme eigenlijk nooit. Het Waarborgfonds vergoedt namelijk alleen schade die wordt toegebracht door een ander motorvoertuig. Hier is bij vandalisme eigenlijk nooit sprake van.

Een nieuwe en betaalbare autoverzekering afsluiten?
Belangrijk is dat de verzekering past bij jou en je auto! Vergelijk daarom altijd eerst autoverzekeringen. Online is dat nu heel makkelijk. Autoverzekering vergelijken
Nog geen reacties op "Autoschade door vandalisme, wat dekt je verzekering?"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen