Contact

Hoe onderhoud ik mijn auto goed?

Voor veel mensen is de auto een van de meest waardevolste bezittingen. Logisch natuurlijk als je kijkt hoeveel een gemiddelde auto je kost en hoeveel tijd je er in doorbrengt. Je bent er dan ook zuinig op en zorgt dat je auto goed wordt onderhouden. Maar hoe doe je dat eigenlijk, je auto goed onderhouden?

Auto onderhoud – Geregeld poetsen

Het begint met een regelmatige poetsbeurt. Vooral ’s winters wanneer er volop gestrooid wordt, is een maandelijkse wasbeurt geen overbodige luxe. Het zout hecht zich namelijk aan de onderkant van je auto, waardoor er vooral bij de wat oudere auto’s sneller roest ontstaat.

Maar niet alleen in de winter moet je de auto goed poetsen. In de zomer hebben veel auto's last van vogelpoep en hars van bomen. Dit vreet zich in de lak. Laat je dit te lang zitten, dan heb je kans dat deze vlekken niet meer helemaal weg gaan. Poets dus het hele jaar door minimaal elke maand even je auto!

Klein onderhoud auto

Naast het poetsen van je auto is er ook klein onderhoud dat je zelf geregeld moet plegen. Denk hierbij aan het controleren van je bandenspanning en het bijvullen van de ruitenvloeistof en olie. Deze zaken zorgen er niet alleen voor dat je auto goed, maar ook efficiënter rijdt.

Wist je dat… Een auto met de juiste bandenspanning ongeveer 2 tot 5 procent minder brandstof verbruikt! Goede bandenspanning bespaart je dus al snel een paar euro per tankbeurt.

Wanneer heeft mijn auto onderhoud nodig?

Normaal gesproken hebben nieuwe auto’s om de 40.000 km een onderhoudsbeurt nodig. Voor iets oudere auto’s ligt dit rond de 15.000 km. Ook raden wij altijd aan om oudere auto elk jaar even na te laten kijken. Dat kan bijvoorbeeld makkelijk tijdens je APK keuring.

Ga je met de auto op skivakantie of op zomervakantie? Dan is het slim om voor vertrek even langs je autogarage te rijden voor een winter- of zomercheck. De garage controleert je auto dan speciaal op gevoelige punten voor die seizoenen, zoals de accu, verlichting en je remvloeistof.

APK auto onderhoud

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een verplichte autokeuring om de verkeersveiligheid te vergroten. Tijdens de APK wordt onder andere gekeken naar je uitlaatgassen, remmen, wielophanging, schokdempers, banden, verlichting en carrosserie. 

In onderstaand schema zie je wanneer je auto gekeurd moet worden:

Soort auto Eerste toelating Brandstof Wanneer keuren?
Auto tot 3.500 kg Na 01-01-2005 Benzine en/of elektromotor 1e APK na 4 jaar, daarna 2 keer na 2 jaar, dan elk jaar
Na 01-01-2005 Diesel, gas of anders 1e APK na 3 jaar, daarna elk jaar
Vóór 01-01-2005, maar niet ouder dan 30 jaar Alle soorten 1e APK na 3 jaar, daarna elk jaar
Auto 30 jaar of ouder Alle soorten Eens per 2 jaar
Zware auto's boven 3.500 kg Na 01-01-1960 Alle soorten Elk jaar APK
Vóór 01-01-1960 Alle soorten Geen APK plicht
Bijzondere voertuigen Alle toelatingsdata Alle soorten Elk jaar APK

Auto onderhoud en verzekering

Hoe zuinig je ook bent op je auto, een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is dan ook slim en aan te raden sowieso een goede en passende autoverzekering te kiezen. Het beste is om elk jaar opnieuw een vergelijking te maken. Je auto wordt namelijk ieder jaar ouder en verzekeraars passen continu de dekking, premie en voorwaarden aan. Een autoverzekering die nu aantrekkelijk en goedkoop is, hoeft dit het volgend jaar helemaal niet meer te zijn.

Autoverzekering vergelijken?Dat doe je gemakkelijk zelf! Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en kies de autoverzekering met de laagste premie en beste voorwaarden. Zo bespaar je gemiddeld 237 euro per jaar! Autoverzekering vergelijken
Nog geen reacties op "Hoe onderhoud ik mijn auto goed? "
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen