Contact

Hoe startkabels gebruiken?

Wil je auto niet starten? Dan is de kans groot dat je accu leeg is! Heel vervelend, maar met een stel startkabels en een hulpauto gelukkig zo opgelost. We leggen je stap voor stap uit hoe je startkabels gebruikt en waar je op moet letten.

Startkabels aansluiten

Voor je startkabels gaat gebruiken, is het belangrijk dat je een hulpauto vraagt die qua formaat ongeveer gelijk is aan de pechauto. Zet deze auto’s het liefst met de neus naar elkaar toe. Ook moet je natuurlijk zorgen voor goede startkabels:

  • Diesel – Startkabels vanaf 25 millimeter
  • Benzine – Startkabels vanaf 16 millimeter

1. Rode startkabel aansluiten

Klem de rode startkabel op de plus (+) van de hulpauto accu. Klem daarna het uiteinde van de rode startkabel op de plus (+) van de pechauto accu.

2. Zwarte startkabel aansluiten

Klem de zwarte startkabel op de min (-) van de hulpauto accu. Klem daarna het uiteinde van de zwarte startkabel op de min (-) van de pechauto accu.

3. Hulpauto starten

Start de hulpauto en laat deze een paar minuten stationair lopen.

4. Pechauto starten

Start de pechauto en laat deze ook enkele minuten stationair lopen.

5. Startkabels loskoppelen

Zet de blower en de achterruitverwarming aan van beide auto’s en koppel de startkabels in tegenovergestelde richting los! Eerst zwart pechauto, dan zwart hulpauto. Dan rood pechauto en als laatste rood hulpauto.

6. Laat de accu voldoende op

Rijd nog minimaal 30 minuten rond met de pechauto. Hierdoor laadt de accu zich weer helemaal op.

Waarom is mijn accu eigenlijk leeg?

Een lege accu komt meestal door lage inactiviteit. Met andere woorden, je rijdt te weinig of te korte afstanden. Vooral oudere accu’s lopen langzaam leeg als deze niet of nauwelijks worden gebruikt. Vooral bij koud weer merk je dat de auto soms niet (goed) start. Maar ook je koplampen laten branden is een veel voorkomende oorzaak dat je accu leeg is.

Tip! Laat je auto dus niet te lang ongebruikt aan de kant van de weg staan en gebruik hem niet alleen voor korte ritjes. 

Accu weer vol, wat nu?

Als je accu één keer leeg is geweest, is dit meestal een teken dat de accu niet meer goed is. Het is dan ook slim om naar een vakgarage te rijden of zelf een nieuwe accu te plaatsen.

Ook zorgt een lege accu vaak voor een onveilig gevoel. Je hebt al snel het idee dat je de auto niet meer kunt vertrouwen. Laat daarom je auto geregeld nakijken bij de garage en zorg voor een goede pechhulpverzekering. Kies hiervoor de juiste dekking die past bij jou en je auto, maar betaal niet onnodig te veel. Het aanbod is namelijk groot en de premies lopen flink uiteen. Door goed te vergelijken bespaar je al snel 237 euro per jaar op je autoverzekering.

Goed verzekerd de winter door?Betaal dan niet onnodig te veel! Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen en sluit direct de best passende af tegen de scherpste premie. Zo bespaar je gemiddeld 237 euro per jaar! Autoverzekering vergelijken
Nog geen reacties op "Hoe startkabels gebruiken?"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen